Ödevata Gårdshotell

Inte bara ett gårdshotell

Inte bara ett gårdshotell…

Ödevata är så mycket mer än övernattning i vacker miljö. När vi, Malin och Magnus, köpte anläggningen hösten 2005 hade den stått tom och öde i 9 år, var helt övervuxen och hade börjat förfalla.

Det är en vacker gård omringad av fem sjöar som från början var ett stort lantbruk. Delar av dagens huvudbyggnad dateras till 1880. 1920 övergick gården i statens ägor. Här bedrevs tre olika typer av verksamheter fram till 1997; Sveriges första arbetshem för försumliga familjefäder, flyktingförläggning under andra världskriget och under en femtioårsperiod öppen kriminalvårdsanstalt med ca 40 anställda och 60 interner.
LÄNK – Gillar du vår spännande historia kan du läsa mer här.

Nu är Ödevata en välskött oas med gårdshotell, konferensverksamhet och naturaktiviteter som fiske och paddling. Lyxiga sommarhus finns att hyra liksom camping och ställplatser.
LÄNK – Läs mer om Ödevata Gårdshotell och bakgrunden till renoveringen 

Ödevata är också en plats där glädje och inspiration till en hållbar livsstil går som en röd tråd genom vår verksamhet.

På hela gården finns stora gamla lövträd som ask, ek och bok bevarade. Vi har glada höns som ger gästerna riktigt gula, färska ägg till frukost och som bidrar med gödsel till de småskaliga odlingarna. Vi har får som betar och håller det vackra landskapet ner mot sjöarna öppet. De ger också gästerna eget pålägg till frukosten. Mängder av äppelträd som oftast ger stora skördar som vi gör äppelmust av varje höst. Och i all utomhusmatlagning använder vi viltkött och det som sjön och skogen ger.

Riktigt roliga och spännande är våra experiment med fisk- och grönsaksodling i det stora växthuset, och produktion av biokol i vår ombyggda biobränslepanna. 

Vad vill vi uppnå

Vi, Malin och Magnus, brinner med andra ord för omställning. Vi strävar efter att bli den mest hållbara turistanläggningen i Sverige, kanske i hela världen. Och vi strävar efter att vara klimatpositiva. Vi vill bidra till ett stabilt klimat, inte tära på det.

Vi vill inspirera, både till en hållbar livsstil och till hållbar turism. Vi vill göra det lätt och roligt att ta ansvar för ömtålig natur och kultur och samtidigt utveckla det lokala samhället.

Därför är vi inte bara övernattning i vacker miljö. Vi är en positiv kraft. Vi vill helt enkelt att Ödevata ska visa vägen. Och vi delar gärna med oss av det vi vet till alla som vill veta mer. Om du är intresserad av ett studiebesök kontakta oss mer än gärna. 

Hur vi arbetar

Hur jobbar vi då? Ja, vi försöker alltid skapa energi, ha kul och bidra till mod i hållbarhetsarbetet. Och vi håller fötterna på jorden. Det vi gör, är det vi gör, just nu. Vi strävar hela tiden efter att bli bättre. Ensamma räddar vi inte världen, men i varje beslut vi tar i rätt riktning så bidrar vi. Därför tar vi ett helhetsperspektiv på vår verksamhet och när vi pratar hållbarhet menar vi både miljö, men även social, ekonomisk och kulturell hållbarhet.

Miljö

Klimat och energi är en viktig del av Ödevatas hållbarhetsarbete. Vi vill ge en klimatpositiv upplevelse och vara en klimatpositiv anläggning.

Genom vår egenhändigt ombyggda flispanna har vi biobaserad uppvärmning i hela anläggningen, och vi producerar biokol. Vill du veta mer om vårt biokolsprojekt kan du hitta information här:
LÄNK – Ödevatas Biokol Leaderprojekt

Biokol

Vi brukar säga att vi är biokolambassadörer. Biokol har en fantastisk potential för ett klimatsmart och hållbart samhälle. Biokolet fungera som både jordförbättrare, filter för avlopps- och vattenrening, djurfodertillskott, koldioxidsänka, stadsträdsräddare, byggmaterial, fotbollsunderlag… Detta vill vi sprida så mycket som möjligt.

2018 tog vi därför initiativ till och genomförde Sveriges första biokolskonferens. Resultatet blev fantastiskt. Här hittar du mer information:
LÄNK – Pressmeddelande

Tillsammans med andra genomför vi flera spännande biokolsprojekt, så som odling i biokol, gröna tak odlade i biokol och vattenrening av akvaponik med hjälp av biokol. Detta vill vi göra mer av i framtiden – så tveka aldrig att ta kontakt med oss om du det minsta funderar på om vi skulle göra något med biokol tillsammans.

Vatten och fiske

Ödevata startade som en fiskecamp. Vattnet som resurs och ett hållbart fiske i fem närbelägna sjöar ligger oss därför varmt om hjärtat.

I år, invigde vi vår akvaponikanläggning. Det är en landbaserad fisk- och grönsaksodling i vårt 165 kvm stora växthus. Växterna växer i det näringsberikade vattnet från fiskdammarna, renar detta och sedan återförs det renade vattnet till fiskarna. Läs mer om projektet här.

Är du nyfiken på att få veta mer är du varmt välkommen som både gäst och studiebesökare.
LÄNK – Här hittar du mer information. 

Socialt

Vi vill att Ödevata ska vara ett föredöme. Vi är starkt engagerade i att visa att omställning är möjligt. Därför älskar vi att samtala med alla våra gäster om det. Vår förhoppning är att kunna skicka med dem en ny tanke eller en ny kunskap som de kan ha nytta av.

Vi samarbetar gärna med lokala kollegor i närområdet och vi nätverkar och marknadsför oss tillsammans med andra företagare i Småland och i södra Sverige. Titta gärna in på gonaturetrip.com för att se ett gott exempel på gemensam marknadsföring i en mycket platt organisation som endast består av oss företagare.

För att driva landsbygdsutvecklingen och framförallt den hållbara turismen framåt är vi engagerade i flera föreningar och organisationer, bland annat Leader Sydost, nätverket Glasriket, Bo på Lantgård, Nybyggarland och Go Nature Trip. Länge var Malin också aktiv i Hela Sverige ska leva.

Det är viktigt för oss att vara en ansvarsfull arbetsgivare för våra anställda. Under flera år har vi dessutom erbjudit arbetsträning och praktikplatser för att öka människors tillgång till arbetsmarknaden.

Ekonomi

Vi handlar nästan allt lokalt eftersom vi vill att våra leverantörer och närsamhället ska leva vidare. Genom att handla lokala råvaror, material och anlita lokala tjänster, som tex lokala hantverkare bidrar vi till lokalsamhällets ekonomi och en levande bygd.

Även för vår egen del är det viktigt att Ödevata har en hållbar ekonomisk tillväxt så vi kan skapa jobb och bra arbetsvillkor.

Du är varmt välkommen på studiebesök för att få veta mer om hur vi gör för att landsbygden ska utvecklas och vilken betydelse det har.

Kultur

Hos oss på Ödevata är kulturmiljön central. Det är gården, arbetshemmet, flyktingförläggningen och den öppna anstalten som präglat området. Kulturmiljön består både av gårdens byggnader och omgivande stugor och personalbostäder. Även kulturlandskapet som vi fortsätter att hålla öppet bidrar till kulturmiljön.

Den småländska kulturella identiteten håller vi extra högt. Kluriga, vänliga, ekonomiska, gästfria… 

Vad säger gästerna

”Mycket trevligt och mysigt gårdshotell! Superduktig personal och ägare som har bara hållbarheten i verksamheten som mål!”

– Rob Lenting, Habo Camping

”Malin och Magnus har på ett hållbart sätt återuppbyggt Ödevata till ett paradis med variationsrika upplevelser. Det bästa gårdshotell vi besökt. Även intressant med deras engagemang för biokolsanvändning.”
– Anne-Lill Månsson

”Underbar miljö med rum, konferensmöjligheter och fiske. Båt och fiskeutrustning går att hyra. Maten var riktigt bra med lokalt odlade råvaror.”
– Daniel Granlund

”Så mycket inspiration av duktiga entreprenörer! Träff 6 tema ”Entreprenörskap- få det att hända” för Kurbits affärsutvecklingsgruppen som besökte Ödevata fiskecamp och Grimsnäs Herrgård.”
– Smålands Turism 

Röster från studiebesöken

”Vi sparkade snabbt igång den nya föreningen med ett studiebesök till våran medlem Ödevata fiskecamp igår! Fantastiskt att se hur dom jobbar med hållbarhet bland annat genom att bygga akvaponi i sitt 165 kvm stora växthus som värms upp av sin egenkonstruerade biokolspanna!”
– Refarm Linné
LÄNK – https://refarmlinne.se/besok-hos-odevata-fiskecamp-som-bygger-akvaponi/ 

Certifieringar

Bo på Lantgård
Ödevata är genom Bo på Lantgård klassificerade till 5 ax av 5 möjliga, vilket betyder ”förstklassigt” boende.

Swedish Welcome
Till hösten ska vi ta hjälp av utvecklingsmetoden Swedish Welcome. Swedish Welcome är en logotyp som kännetecknar verksamheter som är seriösa i sitt arbete och som jobbar aktivt för en bättre gästupplevelse och en hållbar utveckling. Metoden bygger på hundra aspekter inom tio olika områden; värdskap, gästinformation, interiör och exteriör, städning, mat och dryck, tillgänglighet, trygghet, utrustning, ledning och styrning samt energi, vatten och avfall.